Verksamheten ska vila på vetenskaplig grund. Enligt läroplanen ska varje barn, tillsammans med sina föräldrar få en god start i förskolan. Vad innebär det? Hur gör man för att möta det lilla barnets behov, föräldrarna och utgå från forskning om hjärnans utveckling och anknytningsteorin?
Hur skolar man in ett barn som knappt varit utanför hemmet?
Det kan bli chockartat för barn som inte lämnats bort tidigare, och kanske heller inte varit inomhus i andra miljöer än hemma. Samtidigt kan det vara svårt för föräldrarna som för första gången ska ge förtroende till andra vuxna att ta hand om deras barn.
Att börja förskolan som 1-åring under en pandemi kräver kunskaper om anknytning och separationer hos pedagoger, rektorer och i ledande befattningar!
- Hjärnans utveckling och känslighet för stress
- Att knyta an till pedagogen och separera från vårdnadshavaren
- HUR, VAR och framför allt NÄR ska vårdnadshavare börja lämna?
- Pedagogens respektive vårdnadshavarens roll
Jag var bara sugen att skriva och berätta om mina reflektioner kring årets inskolning. Jag kan sammanfatta den här perioden med ett ord, MAGISKT!
Det är min fjärde inskolning på förskolans småbarnsavdelning och en helt annan upplevelse än de tidigare. I år har vi ett helt annat tänk, tack vare vår utbildning, och har varit mer förberedda. Vi har varit väldigt tydliga med hur vi ser på inskolning och hur den ska gå till med anknytningsteorin som grund.
Kollegor från äldrebarnsavdelningen säger att det är en helt annan harmoni i grupperna redan nu trots att vi är så tidigt på terminen. Visst har vi barn som är ledsna men de tyr sig till sin anknytningspedagog och de blir tröstade.
Föräldrarna har varit så nöjda och tillitsfulla. Jag tror att vi utstrålar en helt annan proffsighet. Vi vet vad vi gör och varför. – förskollärare och dipl. småbarnspedagog Bibbi, Borås
kl.17.00-20.00
Kursmaterial ingår och mailas ut ett par dagar innan.