Hur skolar man in ett barn som knappt varit utanför hemmet?
Det kan bli chockartat för barn som inte lämnats bort tidigare, och kanske heller inte varit inomhus i andra miljöer än hemma. Samtidigt kan det vara svårt för föräldrarna som för första gången ska ge förtroende till andra vuxna att ta hand om deras barn.
Att börja förskolan som 1-åring under en pandemi kräver kunskaper om anknytning och separationer hos pedagoger, rektorer och i ledande befattningar!
365 dagar gammal möter många barn idag det livslånga lärandet i organiserad form – i förskolan. Kompetent på många sätt men med stora individuella behov ska många klara av en arbetsvecka på 40-50 timmar. Samtidigt har Sveriges förskolor aldrig tidigare haft så många små barn, i så stora grupper, under så långa dagar – det ställer krav!
Verksamheten ska vila på vetenskaplig grund. Enligt läroplanen ska varje barn, tillsammans med sina föräldrar få en god start i förskolan. Vad innebär det? Hur gör man för att möta det lilla barnets behov, föräldrarna och utgå från forskning om hjärnans utveckling och anknytnings teorin?
- Hjärnans utveckling och känslighet för stress
- Den livsviktiga anknytningen och hur den påverkar barnet, vårdnadshavaren och pedagogen
- Barnets anknytnings- och separationsprocess
- En väl genomarbetad introduktionsplan presenteras
- HUR, VAR och framför allt NÄR ska vårdnadshavare börja lämna?
- Pedagogens respektive vårdnadshavarens roll
Idag hade vi planeringsdag och vi utvärderade bland annat inskolningen.
Alla är så otroligt nöjda över årets inskolning, då menar jag barn, pedagoger och föräldrar vilket gör att jag som rektor bara njuter!
Allt har varit så professionellt från start och pedagogerna har varit lugna och tydliga, barnen har fått tid att knyta an där man tydligt har sett hur de mer och mer använder sin pedagog som sin trygga bas.
Vi reflekterade kring sjukdomar och kom på att de nya barnen inte har varit sjuka och vi funderade över om de kanske höll sig friskare för att deras inskolning har varit så stressfri att de har hunnit återhämta sig. Föräldrarna har verkligen lyssnat på oss när vi har pratat om att de behöver ta det lugnt hemma.
Stort tack för din föreläsning, du har hjälpt oss att skapa rutiner som verkligen fungerar och pedagogerna lyser och är verkligen stolta över sitt arbete.
Johanna Törnqvist, rektor
Så mycket värdefullt! Främst få forskningsinsikt. Vikten av att de tre stegen och att introduktionen måste få ta tid. Genom det jag fått till mig kan jag planera för barnets rätt till en kvalitativ introduktion där anknytningen är central. Jag fick så mycket värdefullt att ta vidare till vårt utvecklingsarbete.
Theres Normark, utvecklingspedagog som deltog tillsammans med 4 rektorer i Skellefteå kommun