Fakta om Småbarnspedagogutbildningen
Småbarnspedagogutbildningen löper över ett läsår, uppdelat på två terminer, från september 2023 till juni 2024.
Kursdeltagaren kan förlänga tiden för egna arbeten efter basårets slut. Detta för att göra det möjligt att få arbeta i egen takt, vilket är en av utbildningens grundtankar. Kursansvarig äger rätt att ändra datum för kursdagar och innehåll vid behov.
- I ditt yrke arbetar du med eller för de yngsta barnen under 3 år.
- Du har möjlighet att göra barn-, miljö- och vuxenobservationer i en verksamhet där barn vistas; såsom förskola, öppen förskola eller liknande.
- Du har självdisciplin att läsa in, studera och göra arbeten på egen hand mellan våra träffar.
- Du talar, skriver och förstår svenska språket obehindrat.
(För dig som har läst SFI förväntas att du har färdiggjort kurs D och att du i nuläget kan identifiera dig med kunskapskraven motsvarande betyg B eller högre. Utöver detta har du god språkvana och känner dig bekväm med att använda dig av svenska språket i tal och skrift.)
- Du har datorvana där du behärskar program likvärdiga med office-paketet, någon form av mejlprogram samt kan navigera på internet.
- Du har tillgång till en dator med internetuppkoppling och har en egen mejladress.
Skulle betalning inte ha skett tio dagar efter skriftlig påminnelse till sökandens angivna adress betraktas avtalet som upphävt och kursplatsen går förlorad. Om 3 kursdeltagare från samma arbetsplats går utbildningen samtidigt utfaller 30% rabatt för en av deltagarna, som kan fördelas mellan dem. Obligatorisk litteratur och kursmaterial ingår.
Examinationen innehåller en muntlig redovisning från varje kursdeltagare ”Vad har utbildningen betytt för mig och mitt förhållningssätt till barnen? Hur vill jag använda mina kunskaper?” samt en avslutande gruppdiskussion ”Från grupptänkande till individtänkande”.
Bedömning sker löpande, vid avstämnings- och utvecklingssamtal, vid handledarbesök på arbetsplatsen samt vid själva examinationen.
Kriterierna för diplom:
- Obligatorisk medverkan vid utbildningshelgerna ”Den motoriska utvecklingens betydelse”, ”Anknytning, separationer och tröst. De yngsta barnens introduktion i förskolan” och ”Behovet av egen personlig utveckling”
- Minst 75% medverkan vid övriga helger
- Samtliga arbeten ska vara inlämnade och godkända
Diplomets text grundar sig på:
- Genomgång av inlämnade arbeten
- Samtal, frågor och kommentarer vid föreläsningar, både enskilt och i grupp
- Den individinriktade examinationen
Kriterierna för intyg:
- Den som inte har uppfyllt kriterierna för diplom vid basårets slut, eller valt att inte ta diplom, får ett intyg. Detta intyg omvandlas till ett diplom då kriterierna för diplom har uppfyllts.
Ansökan
-
Småbarnsutbildningen är en fantastisk utbildning som ger kunskap på djupet om de tidiga åren och de vuxnas förhållningssätt. Som kursdeltagare får du en personlig utveckling som mervärde. Jag kan varmt rekommendera denna utbildning till alla som värnar om de små barnen.
/Susanne Nilsson, fd rektor Montessori Bjerred, numera terapeut
-
Denna utbildning har gett mig större självkänsla och hjälpt mig i mitt möte med barnen och deras föräldrar. Många tankar presenteras som ger dig möjlighet att utmana dig själv och den barnsyn världen har idag.
/Martin Andersson, förskollärare Montessoriförskolan Nallen
diplomerad småbarnspedagog Landskrona 1998 -
Hej Helena,
Jag vill bara tacka för att du arbetar vidare med att utbilda fler småbarnspedagoger – det behövs!
Jag är personligen mycket tacksam för att ha gått denna utbildning hos dig, den har gett mig så mycket styrka i mitt dagliga arbete med de yngsta barnen. Din utbildning har bredd och djup med stöd i forskning för de yngsta barnen som jag inte fått eller får i någon annan utbildning.
Ditt personliga engagemang för de yngsta barnen gör utbildningen ännu djupare och ditt engagemang för mig som person och alla andra deltagare under utbildningen gör att man känner att man kan ta till sig allt och omsätta med en annan styrka och engagemang än om man inte känt sig sedd och viktig som den man är. Du och hela utbildningen har gjort att min yrkesstolthet är lyft till ett mycket högre plan än jag kunnat tänka och hoppats på, för mig är det en bekräftelse på att arbetet med de yngsta barnen är det viktigaste ledet i förskolans/skolans värld.
Jag hoppas att din utbildning kommer att ingå i förskollärarutbildningen en dag för jag anser att alla som arbetar med barn behöver denna grundläggande kunskap om de yngsta och det finns inget annat sätt vad jag vet att få den. Går tredje terminen på förskollärarutbildningen och är montessoripedagog, barnskötare (den gamla utbildningen).
Ett stort tack,
/Catharina O -
Det har varit väldigt skönt att få artbeta i den takt som passar mig under utbildningen. Att det inte finns några måsten eller så här måste du göra dina arbeten. Det speglar tydligt av sig i hur jag vill förhålla mig till barnen, att låta dem utvecklas i sin takt och inte ha några krav och måsten. Att det inte är viktigt att prestera utan själva processen.
/Åse Modén småbarnspedagog Varberg 2011
-
Småbarnsgruppen är numera den första instansen där barn och föräldrar möter det livslånga lärandet. Därför är det så viktigt med en utbildning som genomsyras av hur betydelsefullt det är att som småbarnspedagog kontinuerligt utvecklas på ett personligt, professionellt och kunskapsmässigt plan. Utbildningen sätter ständigt individen i fokus samtidigt som den ger stort utrymme för nytänkande, kreativitet och arbetsglädje.
/Catarina Neborg, förskollärare och föreståndare Montessori Bjerred
diplomerad småbarnspedagog 2009 -
Är Montessoris idéer relevanta idag? Denna unika utbildning visar det. Den har hjälpt mig att få bättre förståelse för min yrkesroll som småbarnspedagog och kunna se den i ett större samhälleligt sammanhang. Utbildningen har även gett mig en djupare kunskap och förståelse för hur olika de minsta barnen är liksom deras behov av uppmuntran och stöd.
/Rossi Guerra, montessorilärare och föreståndare på Montessoriförskolan Äpplet
småbarnspedagog 2010 -
För att barnet ska få möjlighet att utvecklas är det viktigt att det får tillgång till det material och den miljö som erfordras. Det blir därför viktigt för oss pedagoger att se det enskilda barnet. Först då kan vi förstå vad barnet behöver och hjälpa det på rätt sätt.
/Emma Björkqvist diplomerad småbarnspedagog Solna 2010
-
Denna utbildning har verkligen utgått från varje individ och dess förmåga och förutsättningar, genom att vi har fått utforma våra egen arbeten efter hur vi själva tänker och där Helena har funnits med på vägen och pushat och stöttat!
Detta tillvägagångssätt och bemötande vill jag kopiera och ta med mig i mitt arbete med barnet – möta varje enskilt barn och se dess unika talanger.
/Sofia Stenberg, barnskötare Montessoriförskolan Framtiden
diplomerad småbarnspedagog Varberg 2011 -
Jag har tänkt mycket på vad jag har läst under detta år och det har berikat mig som människa och pedagog. Lärandet är en process, det pågår hela livet och slutar aldrig.
/Sussie Herngren, Gråbo montessoriförskola
diplomerad småbarnspedagog Varberg 2011 -
Utbildningen har gett mig modet att våga använda mina talanger och frigöra min potential. Jag har fått många nya insikter, inte bara om det som rör barn, utan även om mig själv – jag fick en resa i personlig utveckling.
/Patrycja Karlsson, barnskötare Kalinan
diplomerad småbarnspedagog Varberg 2011 -
Vi ska tänka på barnen i nuet, denna stund och i framtiden, bådeom en vecka, ett år, fem år, tio år osv. Allt för barnets bästa.
/Lisa Karlsson, föreståndare Sollentuna, diplomerad småbarnspedagog Solna 2010
-
Denna utbildning har för mig inneburit vidöppna dörrar till nya erfarenheter och ny kunskap samtidigt som den har berikat och utvecklat mig både som pedagog och individ. Jag har också fått en större insikt i hur montessoripedagogiken kan vägleda oss i våra relationer och samspel med de minsta barnen.
/Johanna Höglund, barnskötare och föreståndare Lillkottens montessori
diplomerad småbarnspedagog Bjärred 2009 -
Jag känner mig väldigt mycket starkare både i min yrkesroll och privat. Jag kan stå upp för barnens rätt och behov ännu mer. Min pedagogiska självkänsla har verkligen höjts och jag känner mig trygg med mig själv.
/Johanna Hultzén, Gunghästen, diplomerad småbarnspedagog Bjärred 2009
-
Förändringen efter utbildningen har varit enorm för mig. Jag vågar ta tag i mer saker på jobbet och även utanför jobbet.
/Stefan Örtberg, barnskötare Fyrklöverns Montessori
diplomerad småbarnspedagog Bjärred 2009 -
För mig har utbildningen gett en helt ny syn på Montessori som föregångare. Det empirisk forskning säger idag om barns förmåga att medvetet söka erfarenheter som ger kunskap, såg hon redan för 100 år sedan.
/Ann Granberg, författare till ett flertal småbarnsmetodikböcker
diplomerad småbarnspedagog Solna 2001 -
Nu är jag småbarnspedagog och har fått kunskaper som hjälper mig att se barnets utveckling i ett helhetsperspektiv.
Lena Andersson, diplomerad småbarnspedagog Bjärred 2009