Vårens kurser!
Aldrig tidigare har vi i Sveriges förskolor haft så många små barn, i så stora grupper, under så långa dagar – det ställer krav!
Vi som arbetar med de yngsta barnen i förskolan vet hur mycket som händer inom området och efter 20 års erfarenhet vill jag dela med mig av min kunskap inom områden som ligger mig varmt om hjärtat.
Småbarn i Lund erbjuder både schemalagda och företagsanpassade kurser enligt önskemål. Läs mer nedan om kurserna och se aktuella kursdatum till höger och hör av dig om du har frågor eller vill lägga upp en kurs anpassad för just er verksamhet.
Intressant artikel i Dagens Nyheter om anknytning: Barns anknytning DN 210526
Innehållet är punkterna nedan som utgår från den senaste forskning om små barn och deras utveckling, skollag, läroplan, FN:s barnkonvention, De yngsta barnens egen läroplan och Maria Montessoris tankar. Datum: 27 april 2023 Plats: Zoom – digital plattform, länk till kursen mailas ut ett par dagar innan Kursavgift: 795 kr exkl moms Kurslängd: 3 tim, kl 17-20 Anmälan: Anmäl via formuläret till höger Sista anmälningsdag: Avbokning: Anmälan är bindande men kan överlåtas på annan person eller användas vid annat kurstillfälle. Kursledare: Helena Lindfors, leg. förskollärare, dipl. småbarnspedagog, kursledare för Småbarnspedagogutbildningen samt medförfattare till De yngsta barnens egen läroplan.
KURSINFORMATION 365 dagar gammal möter många barn i dag det livslånga lärandet i organiserad form – i förskolan. Kompetent på många sätt men med stora individuella behov ska många klara av en arbetsvecka på 40-50 timmar och samtidigt har Sveriges förskolor aldrig tidigare haft så många små barn, i så stora grupper, under så långa dagar – det ställer krav! Verksamheten ska vila på vetenskaplig grund. Enligt läroplanen ska varje barn, tillsammans med sina föräldrar få en god start i förskolan. Vad innebär det? Hur gör man för att möta det lilla barnets behov, föräldrarna och utgå från forskning om hjärnans utveckling och anknytningsteorin? Kursdagen tar upp följande områden: Allt material tillhandahålls kursdeltagaren. Små förändringar gör stor skillnad! Jag var bara sugen att skriva och berätta om mina reflektioner kring årets inskolning. Jag kan sammanfatta den här perioden med ett ord, MAGISKT! Det är min fjärde inskolning på förskolans småbarnsavdelning och en helt annan upplevelse än de tidigare. I år har vi ett helt annat tänk, tack vare vår utbildning, och har varit mer förberedda. Vi har varit väldigt tydliga med hur vi ser på inskolning och hur den ska gå till med anknytningsteorin som grund. Kollegor från äldrebarnsavdelningen säger att det är en helt annan harmoni i grupperna redan nu trots att vi är så tidigt på terminen. Visst har vi barn som är ledsna men de tyr sig till sin anknytningspedagog och de blir tröstade. Föräldrarna har varit så nöjda och tillitsfulla. Jag tror att vi utstrålar en helt annan proffsighet. Vi vet vad vi gör och varför. – förskollärare och dipl. småbarnspedagog Bibbi, Borås Datum: 30 mars & 10 maj Plats: Zoom – digital plattform, länk till kursen mailas ut ett par dagar innan Kurslängd: heldag, kl. 9.00-16.00 Pris: 1 750 kr exkl moms Kursmaterial ingår. Avbokning: Anmälan är bindande men kan överlåtas på annan person eller användas vid annat kurstillfälle. Kursledare: Helena Lindfors, leg. förskollärare, dipl. småbarnspedagog, kursledare för Småbarnspedagogutbildningen samt medförfattare till De yngsta barnens egen läroplann.
De yngsta barnen i förskolan
De yngsta barnens introduktion
Vad är Maria Montessoris tankar om barnet? Hur kan vi på 2020-talet föra hennes tankar vidare och koppla till dagens hjärnforskning? Vad är det som skiljer arbetet med de yngsta barnen? Datum: 16 mars 2023 Plats: Zoom – digital plattform, länk till kursen mailas ut ett par dagar innan Kursavgift: 795 kr exkl moms Kurslängd: 3 tim, kl 17-20 Anmälan: Anmäl via formuläret till höger Sista anmälningsdag: Avbokning: Anmälan är bindande men kan överlåtas på annan person eller användas vid annat kurstillfälle. Kursledare: Helena Lindfors, leg. förskollärare, dipl. småbarnspedagog, kursledare för Småbarnspedagogutbildningen samt medförfattare till De yngsta barnens egen läroplan.
Vad är montessoripedagogik för 1-3åringar?
Hur skolar man in ett barn som knappt varit utanför hemmet? Det kan bli chockartat för barn som inte lämnats bort tidigare, och kanske heller inte varit inomhus i andra miljöer än hemma. Samtidigt kan det vara svårt för föräldrarna som för första gången ska ge förtroende till andra vuxna att ta hand om deras barn. Att börja förskolan som 1-åring under en pandemi kräver kunskaper om anknytning och separationer hos pedagoger, rektorer och i ledande befattningar! Datum: 25 januari 2023 Plats: Zoom – digital plattform, länk till kursen mailas ut ett par dagar innan Kursavgift: 795 kr exkl moms Kurslängd: 3 tim, kl 17-20 Anmälan: Anmäl via formuläret till höger Sista anmälningsdag: 20 jan 2023 Avbokning: Anmälan är bindande men kan överlåtas på annan person eller användas vid annat kurstillfälle. Kursledare: Helena Lindfors, leg. förskollärare, dipl. småbarnspedagog, kursledare för Småbarnspedagogutbildningen samt medförfattare till De yngsta barnens egen läroplan.
Anknytning och introduktion i förskolan på vetenskaplig grund
Verksamheten ska vila på vetenskaplig grund. Enligt läroplanen ska varje barn, tillsammans med sina föräldrar få en god start i förskolan. Vad innebär det? Hur gör man för att möta det lilla barnets behov, föräldrarna och utgå från forskning om hjärnans utveckling och anknytningsteorin?
KURSINFORMATION Vid dessa 4 tillfällen kommer vi att gå igenom ämnena: MOTORIK – SINNENA – SPRÅK – LOGIK/MATEMATIK Varje kväll inleds med en föreläsning och inspiration i ämnet. Ni tillhandahålls idéer samt grundmaterial, därefter skapar vi. Kursen återkommer om intresse finns! Hör gärna av er till info@smabarnilund.se
Materialtillverkningskurs
Under 4 kvällar får du möjlighet att tillverka stimulerande material för åldern 1-3. Du blir inspirerad och får tillgång till att tillsammans med andra pedagoger göra utvecklande småbarnsmaterial.
Vårens kurser
Kursanmälan
-
Tack för en fantastisk dag!
Det var värt varenda krona. Jag känner mig så upplyft och peppad precis som efter förra gången (kvällsföreläsning i Malmö om små barn). Det är helt underbart att få dels bekräftelse för de saker vi gör och dels nya infallsvinklar för mig i vårt inskolningsarbete.
/Gertrud Andersson, Kompassens förskola i Sjöbo
-
Bra info med vetenskaplig grund! Betonar vikten av det vi gör och det som kan uppdateras.
/Jenny Malmborg, Ängelholms Montessoriskola
-
Fått ut så mycket så det går ej att sortera just nu! Otroligt engagerande och inspirerande Helena!
Tack!
/Katarina Kjerstensson, Förskolan Harpan i Hässleholm
-
Bra att få en tydligt utarbetad plan och struktur för hur inskolningen kan gå till.
/Nina Schwartz, blivande förskollärare Malmö högskola
-
Jag insåg hur viktig inskolningen är och hur den kan påverka barns framtidsliv.
/Sara Sanchez, Lingua Montessoriförskola i Lund